dinsdag 28 november 2023

Mon bien cher Jackie

 (gepost in Antwerpen op donderdag, 23 november 1933,  om 17-18u)

Ze heeft alles voor Pierrot gevonden wat ze daar nodig heeft, schrijft ze vanuit Antwerpen aan haar bien cher Jackie in de rue de la Forge (Smidsestraat) in Gent. "Ze" verbergt zich achter een onleesbare handtekening. Of misschien is het wel het koosnaampje dat Jackie voor haar gebruikt, het zou ta Pouzeke kunnen zijn. Wat ze voor Pierrot precies gevonden heeft, kom je niet te weten. Mogelijk heeft het te maken met de overkomst van Pierrot op zaterdag naar Antwerpen, waar alles in gereedheid is gebracht voor het logement. Maar Jackie moet Pierrot zaterdag wel gaan afhalen aan het station, verwittigt ze. En als Jackie vrijdagavond al komt, zal ze misschien niet thuis zijn, want ze heeft, zoals de vorige dagen matinée tot 18u30, en de sleutels zullen cette fois op hun plaats liggen. Wat doet veronderstellen dat ze die een vorige keer vergeten was, en dat Jackie voor een gesloten deur stond, te ijsberen tot ze terug was van haar matinée. 


De naam van de geadresseerde - Jacques Bergmans - zei me in eerste instantie niets. Maar de vraag die de schrijfster hem stelde op de beeldzijde van de prentkaart - veux-tu apporter deux petites toiles, des réproductions, articles journaux svp, j'aurai peut-être l'occasion de vendre de tes tableaux - suggereerde dat het om een schilder ging.

Bron: Jacques Bergmans: le maître des façades et des petites boutiques gantoises / Gontran Van Severen


Jacques Bergmans (Gent, 1891- Gent, 1959) was een Gents kunstschilder, vooral gekend voor zijn doeken met façades van gebouwen en kleine winkeltjes in Gent, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij was de zoon van Paul Bergmans, die van 1919 tot 1933 hoofdbibliothecaris was aan de de Rijksuniversiteit Gent. Bergmans was gehuwd met Marie Hill (Gent, 1889 - Gent, 1947), een Gentse pianiste. Waarschijnlijk verbleef ze eind november in Antwerpen voor enkele optredens. Drie kinderen had het gezin: Jean, Ginette (Jinette) en Pierre (Pierrot). Een vierde leefde niet lang en stierf in 1925, een jaar na de geboorte.

De beenhouwerij (1956), Keizer Karelstraat 69, Gent
Bron: galerienieuwschoten.nl